Gewoonten. We hebben ze allemaal. Of je er nu van bewust bent of niet.

Wat zijn nu eigenlijk allemaal gewoontes? Autorijden is voor een groot deel routine. Koken.. ook grotendeels.. Hoeveel activiteiten heb je op een dag, waarbij je eigenlijk niet hoeft na te denken? Eigenlijk alle activiteiten die je kunt uitvoeren waarbij je tegelijkertijd naar een podcast kunt luisteren, kun je eigenlijk wel bestempelen als routinematig, toch?

Je hebt ook routines, gewoonten, die er zijn ingeslopen. En waarvan je eigenlijk niet meer goed weet hoe en waarom deze zo ontstaan zijn. Als ik het even bij mezelf houd, dan is het absoluut noodzakelijk dat als ik mijn werkdag vanuit huis start, ik eerst een rondje door mijn appartement/kamer maak om alles ‘netjes’ op zn plek te leggen. Dat geeft mij de rust die ik nodig heb om mij te kunnen concentreren en focussen.

Er gaat best wel iets positiefs uit van het hebben van dagelijkse gewoonten. Het geeft rust en regelmaat. Maar het is wel belangrijk dat je gaat identificeren welke gewoontes je op een positieve manier vooruit gaan helpen.

Dus laten we beginnen met het creëren van positieve gewoontes.

Noteer voor jezelf 10 dagelijkse gewoonten. Dit zijn dingen die je elke dag doet. Identificeer die activiteiten die een bijdrage leveren om positieve veranderingen in gedrag te ondersteunen. Ze zullen de basis vormen om fundamentele verschuivingen in je leven mogelijk te maken. Als je in staat bent om kleine activiteiten routinematig in te voeren, dan kun je nog beter grotere aanpassingen doorvoeren.

Hier zijn wat handvaten om dit mogelijk te maken:

* Kies alleen gewoonten die je ècht wilt doen
* Kies gewoonten die je energie GEVEN
* Heb plezier met en van je gewoontes
* Pas gewoonten aan als u dat wilt
* Selecteren nooit dingen die je moet’ doen
* Houd je gewoonten in eerste instantie heel eenvoudig

Soms kunnen kleine veranderingen het begin zijn van veel grotere realisaties. Alles dat groot wordt is ooit klein begonnen.

Wil je verder sparren over veranderingen in jouw leven, schroom dan niet me even aan te tikken via Anouk@go-Focus.com. I’m only an email away.