Als mensen ergens bang voor zijn dan is het wel verandering. Althans, het merendeel van de mensen. Want, je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt.

 Verandering vindt eigenlijk continu plaats en in bijna elk aspect van ons leven. Daar kunnen we tegen in weerstand gaan of we kunnen leren het te omarmen terwijl we het verleden met gratie loslaten.

 Zodra we merken dat we in een fase van verandering zitten, kan het onze natuurlijke reactie zijn om gespannen te raken en dat kan op fysiek, mentaal of emotioneel niveau tot uiting komen. Vaak hebben we het niet eens in de gaten. We merken misschien niet eens dat we in de weerstand zitten en ons schrap hebben gezet. Totdat we de angst, stemmingswisselingen of het algemene bezorgde gevoel jegens het onbekende gaan herkennen. En vervolgens erkennen. Ik zeg altijd: Wat je niet ziet, dat zie je niet.. En dan kan je er ook eigenlijk niks aan doen. Pas als je het wel weet, dan pas kan je er iets aan/mee doen.

 Het eerste dat we kunnen doen, is ons perspectief veranderen ten aanzien van de angst door een andere sticker te plakken op dit gevoel. We kunnen de angst ook herdefinieren als het gevoel dat misschien iets spannends, maar ook iets moois aankondigt. Met deze verschuiving openen we de mogelijkheid dat er niet alleen iets anders, maar ook iets beters voor ons in aantocht is.

 Verandering hoeft niet moeilijk te zijn, maar hier zijn 8 mogelijke suggesties om het iets behapbaarder te maken:

  1. Maak alles wat groot is klein. Begin met het maken van een kleine aanpassing of verdeel grootschalige wijzigingen in iets meer beheersbare stapjes. Dit kan je alleereerst een beter gevoel geven over de verandering die je voor je hebt liggen, terwijl je je ook meer op je gemak gaat voelen met veranderingen in het algemeen.
  2. Het aannemen van een flexibelere en uitnodigende houding gaat je helpen verandering te accepteren in plaats van er weerstand tegen te bieden. Go with the flow.
  3. Houd voor ogen dat alle verandering een zekere mate van leren met zich meebrengt. Als je veranderingen bijzonder stressvol vindt, probeer dan in gedachten te houden dat het om een proces van transformatie gaat en nadat deze periode voorbij is, je er een wijzer persoon door zult worden.
  4. Onthoud dat ontreddering en verwarring vaak natuurlijke onderdelen van verandering zijn. Hoewel we kunnen anticiperen op bepaalde elementen die een verandering met zich mee kan brengen, is het onmogelijk om alles van tevoren te weten wat er zal gebeuren. Wees voorbereid op het onverwachte; dan wordt je minder snel uit evenwicht gebracht.
  5. Realiseer je dat je het niet alleen hoeft te doen. Praat met een vriend of vriendin over wat er met je aan de hand is. Alleen al het delen van je gevoelens kan een gevoel van opluchting geven en je helpen de kracht te vinden om door te gaan.
  6. Geef jezelf de tijd om veranderingen te accepteren. En dat je misschien tijd nodig hebt om je aan je nieuwe situatie te wennen. Gun jezelf een periode om je gevoelens te verzoenen. Hierdoor kunnen grote veranderingen minder extreem aanvoelen.
  7. Hoe groot of moeilijk een verandering ook is, uiteindelijk kun je je aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden. Onthoud dat ongeacht de grootte van de verandering, al het nieuwe zich uiteindelijk een juiste plek in je leven zal krijgen.
  8. Als je bepaald gedrag of zelfs een gedragspatroon probeert te veranderen, ga er dan niet vanuit dat dat eenvoudig zal zijn. Verandering gaat gepaard met een ongemakkelijk gevoel en als dat zich uit in humeurigheid of verdriet, dan is dat ok. De acceptatie van dit gegeven kan soms al verlichting bieden. Realiseer je aan de andere kant dat sommige veranderingen ook soepel en licht hun weg bij je kunnen vinden. En dat is ook ok 🙂

 Als je met een coach gaat werken dan kun je er eigenlijk al vanuit gaan dat er dingen gaan veranderen. Ik zeg vaak bij intake gesprekken dat het handig is om je directe omgeving op de hoogte te brengen van je proces, zodat ook zij rekening kunnen houden met het gegeven dat je dingen anders kunt gaan zien en dingen anders kunt gaan aanpakken. Maar dan ben ik er in ieder geval om aan je zijde te lopen.

Dus, kom maar op!

Anouk