Er zijn van die momenten in je leven waarvan je achteraf weet dat ze bepalend zijn geweest. Vaak realiseer je je dat op het moment zelf niet. Ik kan achteraf meerdere kantelmomenten aanwijzen, maar bij één van deze wist ik in volle bewustzijn: Dit verandert de rest van mijn leven.

Wij woonden 15 jaar in verschillende landen. Eerst met z’n tweeën, daarna met onze twee zoontjes. In Bangkok kwam ik erachter dat er een derde persoon in ons huwelijk rondwandelde. Ik werd het standaard Aziatische verhaal; mijn man ging er vandoor met een Thaise van half mijn leeftijd. Het betekende het begin van het einde van ons huwelijk en daarmee begon een weg van verdelen, afhandelen en echt helemaal overnieuw beginnen. Tien jaar geleden ben ik teruggekeerd met mijn zoontjes (van toen 12 en 9 jaar) in Nederland en heb mezelf helemaal opnieuw uitgevonden.

Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd. Vanuit mijn stage ben ik in marketing en sales gaan werken bij wat destijds VNU was, de grootste uitgeverij van tijdschriften. Toen mijn ex een stap kon maken naar het buitenland hebben wij voor het avontuur gekozen en heb ik mijn carrière opzijgezet. Wij verhuisden naar Saoedi Arabië. Als vrouw heb je daar een hele andere positie. Ik kon daar niet werken en mocht bijvoorbeeld ook niet autorijden. Een hele unieke en bijzondere ervaring. In het begin had ik het gevoel dat ik heel lange op vakantie was. Mijn ex was verantwoordelijk voor de hele Midden-Oosten regio en reisde naar alle landen. We waren met z’n tweeën, dus hoefden alleen een ticket voor mij bij te boeken en ik vloog mee. Overdag ging ik in mijn eentje op ontdekkingstocht en ‘s avonds waren wij samen. Wij hebben ontzettend veel gereisd en veel landen gezien.

Mijn oudste zoon is geboren in de periode dat we in Saudi-Arabië woonde. Daarna volgde Bahrein, Denemarken (waar mijn jongste zoon is geboren), Engeland en Bangkok. In Engeland ben ik weer parttime gaan werken, maar in Bangkok kwam de realisatie dat de carrière van mijn ex met een steile, rechte lijn naar boven ging, terwijl ik eigenlijk een Continuous Start Up was. Ook in Bangkok ben ik weer gaan werken, maar met de gedachte dat we na een jaar of drie weer zouden verhuizen, bedacht ik dat ik iets wilde doen dat ik voort kon zetten waar ter wereld wij ook zouden wonen. Na een soul search ontdekte ik dat Coaching een samenkomst was van de Communicatie die ik gestudeerd had en de Psychologie die mijn grote belangstelling had; de zogenaamde puzzelstukjes die op zijn plek vielen.

In de periode dat ik mijn Pro Deo uren aan het draaien was om af te studeren, kwam ik erachter dat er een derde persoon in mijn huwelijk rondliep; mijn ex had een verhouding met een team-member op de zaak. Die ontdekking betekende het begin van het einde van mijn huwelijk. Ik weet nog precies hoe de kamer er uitzag, hoe het zonlicht naar binnen scheen, de geur van Thailand, hoe m’n hand trilde terwijl ik op de telefoon berichten en foto’s vond, die niet voor mijn ogen bestemd waren. Ik wist, ter plekke: dit verandert de rest van mijn leven.

In eerste instantie hebben we nog gekeken of ons huwelijk te redden viel, maar na een paar maanden kwam ik erachter dat dat zinloos bleek te zijn. Natuurlijk heb ik op dat moment intense boosheid en daarna verdriet gekend, maar boven alles herinner ik mij het kantelmoment, dat essentieel is geweest om mijn blik naar voren te bewerkstelligen. Ik voelde dat ik in actie moest komen en heb onmiddellijk één van de coaches die aan de basis van mijn opleiding stond ingehuurd en heb letterlijk gezegd: “alles wat ik nu gaat beslissen gaat bepalen hoe de rest van mijn leven eruit komt te zien”. Ik ben 1-op-1 met haar gaan werken om mijn nieuwe leven in de steigers te zetten.

Ik besloot onder andere om nog één schooljaar met m’n zoontjes in Bangkok te blijven, zodat we in een voor ons vertrouwde omgeving konden wennen aan de nieuwe situatie om in de zomer van 2011 terug te keren naar Nederland. Nadat ik dit bij m’n ex had neergelegd heeft hij geregeld dat hij ook overgeplaatst werd naar Nederland en konden wij co-ouderschap aangaan. Ik ben daar nog steeds dankbaar voor.

Ik ben traditioneel opgevoed. In de zin dat ik klaar ben gezet om in loondienst te gaan: goed leren, gaan studeren, stagelopen, bij een bedrijf gaan werken, je opwerken en dan zit daar je financiële vrijheid. Dat is ook het leven dat ik met mijn ex ben gaan leiden. Het is dus niet zo gek dat het een enorme uitdaging was om te gaan ondernemen, terwijl ik dacht: ‘dat kan ik helemaal niet.. hier ben ik niet voor opgeleid!’ Ondernemen is starten, de juiste mensen om je heen verzamelen, je laten begeleiden in het uitbouwen van waar je goed in bent en verbeteren van je zwakke punten. En niet opgeven!

Toen ik mijn coaching bedrijf van de grond tilde, begaf ik mij al snel in netwerken van ondernemers en ben begonnen met het coachen en spiegelen van ondernemers. Daar zit vaak een gedrevenheid in die essentieel is voor coaching. Ik coach alleen gemotiveerde mensen.

Maar, meer en meer werden mensen, die in scheiding lagen, naar mij doorverwezen, omdat men wist dat ik ook met een complexe scheiding te maken had gehad. Zo ben ik mensen gaan coachen die in een scheidingssituatie zitten en zich realiseren: “..mijn hemel, ik weet nog niet hoe, maar ik wil hier zo goed mogelijk uit tevoorschijn komen..”. Die beslissing, die wil, is cruciaal om verder te kunnen. Ik geef nu door wat voor mij belangrijk is geweest en kan mensen in hun kracht te zetten, zodat ze hun nieuwe leven kunnen creëren.

Want daarvoor kom je dan bij mij. Ik geloof je als je niet kunt bevatten wat je overkomt. Ik geloof je als je verschrikkelijk boos bent en die boosheid je hele wereld kleurt. Ik voel je intense verdriet, hoe dat je verlamt en je niet weet waar je moet beginnen. Want ik ben daar ook geweest. Want, je kunt mij geloven als ik zeg dat ik de bodem onder me vandaan heb zien vallen. Dat ook ik mijn leven zoals ik dat kende voor mijn ogen in 100.000 stukjes uiteen heb zien vallen. Dat ik degene van wie ik hield en alles wat wij samen hadden gecreëerd door mijn vingers weg voelde glippen. Ik heb die diepe bodem gevoeld.

Ik weet nu, jaren later, dat het alles veranderende moment niet alleen het moment was dat ik erachter kwam dat mijn ex een ander had, maar juist het moment dat ik besloot: “dit is echt klote, dit wilde ik he-le-maal niet, maar één ding: ik laat dit niet de rest van mijn leven verpesten”. Dit was een keuze. En deze keuze betekende het begin van de rest van mijn leven. Mijn tweede leven. Door mij in de steigers gezet en opnieuw gecreëerd.

Mijn eigen verhaal is mijn kracht geworden. Dat betekent dat ik weet waar je vandaan komt, maar dat ik in staat ben om niet mee te gaan in jouw verhaal. Ik kan in nabijheid met gepaste afstand beschouwen wat er bij jou gebeurt en kan je spiegelen in wat je wel en niet vooruit gaat helpen. Dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor alle gevoelens waarmee je worstelt, maar dat de focus altijd gelegd wordt op datgene dat je in positieve zin vooruit gaat helpen. Zodat je uiteindelijk een respectvolle relatie op kunt bouwen met de persoon die nu je ex is en in veel gevallen de vader van je kinderen.

Mocht mijn verhaal resoneren met jou, schroom dan niet mij aan te tikken voor een kennismakingsgesprek om te kijken wat coaching voor jou kan betekenen in hetgeen wat jij op je bordje hebt liggen. Je hoeft het niet alleen te doen. Tik me maar aan. I’m only an email away: anouk@go-focus.com.

Anouk