Het is best knap. Als mensen zijn we in staat om ontzettend veel te verdragen. Van veel van deze zaken kunnen we ons afvragen; hoezo? Een grote mate van verdraagzaamheid blokkeert ons, bezorgt ons verdriet en verspilt veel van onze tijd en energie. Velen van ons zijn opgevoed om vooral niet te klagen, om ervan uit te gaan dat het leven nou eenmaal ‘ups-and-downs’ heeft, om vooral niet teveel “aan de boot te schudden”, om juist met anderen mee te bewegen, om “dankbaar te zijn voor wat je hebt”, enzovoort, enzovoort. Op zich is geen van dit alles slecht advies. Flexibel zijn, aanpassingsvermogen, dankbaar zijn, zijn allemaal goede deugden. Maar soms functioneren we op zo’n deugdzaam niveau dat deze deugden in ondeugden veranderen.

Ik definieer toleranties als dingen die ons dwars zitten, onze energie opzuigen en eigenlijk geëlimineerd kunnen worden. Voor de meeste mensen die ik heb gecoacht, bestaat maar liefst 80 procent van hun leven uit het met zich meedragen van bepaalde toleranties. Toleranties zijn gaten in je persoonlijke succesbeker, ze spoelen je tevredenheid en je geluk weg. Als baby of kind tolereerden we NIETS, toch? Maar toen we opgroeiden werd ons verteld dat we niet alleen aan onszelf moesten denken, dus leerden we tolereren (d.w.z. accepteren, geduld hebben, op je beurt wachten, begripvol zijn, van de positieve kant kijken, compromissen sluiten, enz.)

Eerlijk gezegd, hoe meer je tolereert, hoe minder aantrekkelijk je zult zijn voor jezelf en voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Hoe dan? Omdat wanneer mensen, door het omgekeerde te doen, namelijk het volgen van een ​​no-tolerance-benadering in hun leven, ze gelukkiger en leuker zijn om in de buurt te zijn. Ze hebben extra energie omdat ze meer bezig zijn met hetgeen ze willen in plaats van met hetgeen ze moeten. Ze hebben het vertrouwen om hun mening te geven en te staan bij de dingen die belangrijk voor hen zijn.

Opdracht: de 10 stappen naar een tolerantievrij leven

Neem de tijd om de volgende 10 stappen te voltooien om de toleranties in je leven te verminderen.

1-Begrijp dat het accepteren en verdragen van dingen voor niemand goed is

2-Maak een lijst van tien dingen die je op het werk tolereert

3-Maak de verzoeken en/of onderneem acties om deze zaken te elimineren

4-Maak een lijst van tien dingen die je thuis tolereert

5-Maak de verzoeken en/of onderneem acties om deze zaken te elimineren

6-Begrijp dat het je iets oplevert om dingen te tolereren (deze kan complex zijn, dus tik me vooral aan als je hierover wilt sparren)

7-Ontwikkel de wil om tolerantievrij te leven en ben bereid hier energie in te steken.

8-Stop met klagen: vervang dit door het doen van een krachtig verzoek

9-Investeer Euro1000,= (in jezelf) om de taken en/of klusjes aan te pakken waar je buitengewoon last van hebt (huishoudster, tuinman, klusjesman-service, virtual assistent)

10-Na het uitvoeren van bovenstaande stappen 1-9, evalueer wat het je heeft opgeleverd en doet ze opnieuw met een nieuwe set van 10 toleranties.

Je zult merken dat je door deze oefening ophoudt met het verspillen van energie aan situaties die er in eerste instantie helemaal niet zouden moeten zijn, omdat jij er anders mee omgaat. Mocht je na deze eerste oefening inzien dat je dit nog verder wilt uitwerken, vind dan mijn gratis E-boek op mijn website: https://go-focus.com/gratis-e-books/

Het is niet voor niets dat dit een onderwerp is waar ik uitgebreid aandacht aan besteed. Je bent niet de enige die hier tegenaan loopt. Het is aan jou of je het uit de weg werkt. Met mij aan je zijde, gaat dat net even wat sneller! Kom maar op.

Anouk